PL.: Egy ínyencség
A magyar konyha és a magyar borok
A magyar konyha nagy hagyományai mellé az utóbbi tíz-tizenöt évben a legmodernebb kifinomultság társult. A klasszikus magyar konyha leegyszerűsítve nem más, mint az osztrák közvetítéssel Magyarországra került francia konyha keveredése az ősi magyar paraszti étkekkel, melyek közül nem egy Ázsiából származik. Itt mindenki talál kedvére valót.
A magyar konyháról először szinte mindenkinek a gulyás jut eszébe, ami nem pörkölt, mint ahogy a világon sok helyütt ismerik, hanem művészien összeállított, sűrű leves.
Az ételek elkészítéséhez gyakran használunk tejfölt, amely a kellemes, selymes hatást fokozza. A gulyáson kívül ajánlatos megkóstolnia a halászlét, a paprikás csirkét, a jó házi pörköltöket és a kiváló édesvízi halakat – süllő roston, fogas, mandulás pisztráng. “Kötelező feladat” a libamáj megízlelése. Sütve, grillezve, hidegen vagy melegen, mindenképpen felejthetetlen.
Az édességek külön fejezetet érdemelnének. A legfinomabbak a rétesek, a Gundel palacsinta, a Somlói galuska és a gesztenyepüré. Jellegzetesek a melegtészták, stílszerűen “melegen ajánljuk” a túrós csusza kipróbálását.
Magyarország éves bortermelése 4,2 millió hl., melyet a 22 történelmi borvidéken érlelnek. Budapest is jelentős tárolási és palackozási kapacitással rendelkezik.
Világhírű a Tokaji bor, melyet XIV. Lajos, a Napkirály annyira szeretett, hogy a “Királyok bora, a borok királya“ megtisztelő névvel illetett. Híresek továbbá a Balaton vidéki borok, a testes Villány-Siklósi és az Egri borok, és az Egri Bikavér. Budapesten is meg lehet kóstolni ezeket a borokat, sőt bortúrákon is részt vehet.
A 22 Borvidéket ismerik?
1. Csongrád 2. Hajós-Baja 3. Kunság 4. Ászár-Neszmély 5. Badacsony 6. Balatonfüred-Csopak 7. Balatonfelvidék 8. Etyek-Buda 9. Mór 10. Pannonhalma 11. Somló |
12. Sopron 13. Balatonboglár 14. Pécs 15. Szekszárd 16. Villány 17. Bükkalja 19. Mátra 18. Eger 20. Tokaj 21. Balatonmelléke 22. Tolna |
A HONLAP FOLYAMATOSAN BŐVÜL...