SZERETNE CSALÁDTAGJAINAK ÖRÖMET SZEREZNI?

ÉN SEGÍTEK MAGÁNAK!OLYAN RECEPTEKKEL AMELYEKNEK MÚLTJA 100-120 ÉVRE TEKINT VISSZA.ÉRDEKLI?


Egyszerű tepertős pogácsa


Nem könnyű feladat tepertős pogácsát készíteni. Hiszen akkor igazán finom, ha leveles, a hajtogatás viszont időigényes feladat. A következő egyszerű tepertős pogácsa recepttel azonban hajtogatás nélkül is elérjük, hogy leveles legyen a pogácsa, ráadásul nagyon ízletes is lesz a tésztában lévő túrónak köszönhetően..

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 1 ek só
  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg tepertő
  • 1 tk őrölt bors

Elkészítés:

  1. A tejet felmelegítjük. A felét elkeverjük az élesztővel és a cukorral, a másik felében pedig hagyjuk a vajat felolvadni. A tejfölt és a 2 tojássárgáját mini kézi habverővel elkeverjük.
  2. A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk a tojásos tejfölt, a túrót, a vajas tejet és az élesztős tejet. Konyhai robotgéppel, vagy kézzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát letakarva 30 percet pihentetjük.
  3. A tepertőt vágjuk éles nagy késsel apróra. A megkelt tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagságú téglalappá. A tésztán egyenletesen osszuk el az apróra vágott tepertőt, borsozzuk (esetleg sózzuk) meg. A tésztát piskótatekercs módon feltekerjük, konyharuhával letakarva ismét pihentetjük 30 percet.
  4. A tésztát sodrófával 3 cm vastagra nyújtjuk. Az így keletkező keskeny téglalap tetejét kenjük meg a felvert tojással, éles késsel kockázzuk be (a kockázás elhagyható). Pogácsa szaggatóval (kb. 4 cm) szaggassunk belőle pogácsákat.
    A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Tippek:

  • A fenti adag tepertős pogácsa nagyon kiadós, a javasolt méretekkel kb. 80 darab (!) pogácsa készülhet belőle, szóval normál esetben fél adag tészta is elegendő.
  • Úgy szaggassuk a pogácsát, hogy kevés legyen a maradék tészta.
  • 20 dkg tepertő helyettesíthető 15+5 dkg sajttal (15 dkg a tészta megszórására, 5 dkg a kiszaggatott pogácsák tetejére). De nagyon ízletes és egészséges verzió a tönkölybúzás cukkíni pogácsa is.
  • A tésztához használjunk krémesebb állagú (félzsíros vagy sovány) dobozos túrót, amit nem kell passzírozni.
  • Ha nincs házi tepertőnk, ami valószínű, vásároljunk ellenőrzött minőségű, ízletes, nem agyonsózott tepertőt hentesnél vagy piacon.
  • Frissen a legfinomabb, ugyanakkor lefagyasztható. Felengedés után és fogyasztás előtt melegítsük meg rövid ideig sütőben vagy mikróban.
  • Finom házias étel italozgatáshoz, amely különböző ízesítéssel is elkészíthető akár gyerekzsúrra, partira is..



Karácsonyi gombás-tejszines hal


Hozzávalók:
-70-80 dkg lehetőleg szálkamentes halfilé
-1 mokkáskanál csemege pirospaprika
-3 evőkanál liszt
-1 közepes vöröshagyma
-10 dkg vaj
-20-25 dkg csipkegomba ( de lehet más is)
-1 dl tej
-2 dl főzőtejszin
- egy kupica konyak ( ez bolonditja meg)
-só
-őrölt fekete bors


Elkészítés:
A halat kisebb szeletekre vágjuk, majd a pirospaprikával fűszerezett 2 evőkanáknyi lisztben megforgatjuk.A hagymát megtisztitjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk, és a vajjal eggyüt egy mikrohullámot álló edénybetesszük és 600 vattal 2 percig pároljuk. a gombát megtisztitjuk, cikkekre vágjuk, a hagymára dobjuk.Lefedve, változatlan teljesitménnyel 3percig pároljuk.A tejet , a maradék 1 kanálnyi liszttel, sóval, borssal, a tejszinnel mixerbe töltjük és kicsit pépesitjük.Adagonként a gombára öntjük úgy, hogy közben a halat is belerétegezzük. Lefedve, 600 vattal 15 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer a halat óvatosan "emelgetve" megkeverjük, vigyázva hogy ne törjön!! 5 percnyi pihentetés után tálaljuk.Párolt rizs illik köretnek hozzá!!!

Harcsapaprikás túrós tésztával


Hozzávalók:
70 dkg afrikai harcsafilé (bőre nélkül)
2 fej vöröshagyma
Pirospaprika

Paradicsom
tv paprika
halászlékocka
pörköltszaft kocka
30 dkg száraz tészta a túrós tésztához (ki milyet szeret)
25 dkg túró
2 dl tejföl

Elkészítés:
Jó sűrű, tartalmas pörkölt alapot készítünk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon megfuttatjuk, majd felöntjük egy kis vízzel és jól szétfőzzük. Megszórjuk pirospaprikával, dobunk bele paradicsomot, paprikát, én pörköltszaft kockát és halászlé kockát is teszek bele, sózzuk ha kell. Utána belerakjuk a kockára vágott harcsát és készre főzzük. Ez egészen rövid idő. Megcsináljuk a túróstésztát. Kifőzzük a tésztát, leöblítjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, és a tésztát beleforgatjuk. Isteni finom a kettő együtt. Aki szereti a túrós tésztát kevés friss kaporral is megszórhatja.

Elkészítési idő: 50 perc

Forralt bor és Kemencében sült báránycsülök zöldség ágyon megsütve fahéjas aszalt szilvával és kolbászos nudlival

KEMENCÉS BÁRÁNYCSÜLÖK


Forralt bor és Kemencében sült báránycsülök zöldség ágyon megsütve fahéjas aszalt szilvával és kolbászos nudlival.
A téli hónapokban közkedvelt ital a forralt bor. Otthon, házilag is elkészíthető, nem kell hozzá más, mint fehérbor, cukor, szegfűszeg, fahéj, citromhéj vagy narancshéj, (a merészebbek tehetnek bele feketeborsot és erős paprikát is). Az egészet összeforraljuk, és már kész is a forralt bor.
A báránycsülköket előre bepácoljuk egy fűszeres, olajos pácba, majd egy tepsibe helyezzük őket. A zöldségágyhoz összevágjuk a sárgarépát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, majd a mellé és tetejére halmozzuk. Ezután fűszerezzük: sóval, borssal, friss rozmaringgal. A kemencében másfél óra alatt készre sütjük. A köretek elkészítése a következő módon történik: Egy lábosba kicsi olajat öntünk, a kimagozott szilvát (lehet friss, vagy mirelit) hozzáadjuk, egy kis cukorral, fahéjjal megszórjuk, majd lefedjük és feltesszük a tűzhelyre. A másik köret a nudli, ami burgonya alapú tészta: a főtt burgonyát összetörjük, sózzuk, liszttel összekeverjük, és nudli alakra formáljuk, sós vízben kifőzzük. Egy lábosba olajat öntünk, és a megfőtt nudlikat beleöntjük, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, megszórjuk pirított zsemlemorzsával, és a tűzhelyen összefőzzük. Ízlés szerint adhatunk hozzá tejfölt is. Ha minden elkészült, jöhet a tálalás. A fahéjas szilvát és a kolbászos nudlit a tányérra halmozzuk, és melléjük tesszük a sült báránycsülköt. Jó étvágyat kívánok!




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 2
Heti: 4
Havi: 6
Össz.: 5 398

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
SZERETNE CSALÁDTAGJAINAK ÖRÖMET SZEREZNI? - © 2008 - 2024 - gasztroorulet.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »